Hielspoor behandelen

Een Fasciitis plantaris of hielspoor is een haakvormige verkalking van de peesplaat aan het hielbeen, die erg vervelend kan zijn maar goed te behandelen is. Deze verkalking ontstaat door overmatige rek op de peesplaat en is vooral voelbaar bij opstarten na rust en bij langdurige overbelasting. Een hielspoor of peesplaatontsteking is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Hielspoor kan zeer vervelend en langdurig zijn, echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Vaker is het zo dat indien het probleem snel geïdentificeerd wordt, juiste adviezen en therapie de klachten kunnen beperken.

Symptomen van een hielspoor die wij kunnen behandelen

  • Startstijvigheid: met name na langdurige rust en korte rustmomenten is de doorbloeding in de pezen vrij laag. Hierdoor zijn de pezen niet erg rekbaar wat resulteert in pijn, met name aan de binnenzijde van de hiel bij de aanhechting van de pees. Indien men langer loopt verbetert dit gevoel. Dit betekent echter niet dat de pees niet langer overbelast is; de opwarming van de pees maakt deze enkel tijdelijk rekbaarder.
  • Pijn in de hiel: met name na langdurige belasting zult u dit voelen. Vlakbij de aanhechting zit ook een slijmbeurs, deze kan soms ook geïrriteerd raken.
  • Problemen bij lang stilstaan: dergelijke pijn is bekend, hoewel dit ook veroorzaakt kan worden door een geïrriteerde slijmbeurs.
  • Strak gevoel aan de pees: het peesblad kan strak aanvoelen onder de voet, met name bij het buigen van de bal van de voet door bijvoorbeeld op de tenen te gaan staan. In sommige gevallen kunnen de achillespees en kuit ook strak en gespannen aanvoelen.
  • Hielpijn bij autorijden: een verkeerde houding op de pedalen of het indrukken hiervan met de bal van de voet, gecombineerd met druk op de hiel kan zelfs een autoritje tot een vervelende klus maken.
  • Niet goed te lokaliseren pijn: in sommige gevallen kan de hielpijn ook naar de buitenzijde, voorzijde of achterzijde uitstralen. Vaak is dit gevoel een extra aanwijzing dat de nabij gelegen slijmbeurs ook geïrriteerd is.

Kies voor een behandeling door onze podotherapeut

Onze podotherapeut zal direct beginnen met een onderzoek naar de klachten. Afhankelijk van hoe de houding van uw voeten is, zal hij er voor kiezen om steunzolen of slippers te maken of de voeten in te tapen en rekoefeningen te geven. Vaak wordt er gestart met een combinatie van bovenstaande. Interesse in een behandeling voor uw hielspoor? Maak dan gelijk een afspraak of stel uw vragen door te bellen naar (06) 139 52 458.

Podotherapie van der Nat