Wat is hielspoor?

Fassciitis plantaris / Hielspoor is een haakvormige calcificatie ofwel verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ontstaat door overmatige rek op de peesplaat, deze steriele ontsteking is vooral voelbaar bij opstarten na rust en bij langdurige overbelasting.

Hielspoor / peesplaatontsteking is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Veel mensen hebben er last van of last van gehad. Het treft meer vrouwen dan mannen. Het merendeel van de mensen met hielspoor zijn tussen de 30 en 65 jaar oud. Hielspoor kan zeer vervelend en langdurig zijn, echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Vaker is het zo dat indien het probleem minder lang aanwezig is, middels juiste adviezen en/of therapie de klachten minder lang zullen aanhouden.

Symptomen:

  • Startstijvigheid : met name na langdurige rust en korte rustmomenten is de doorbloeding in de pezen vrij laag. Hierdoor zijn de pezen niet erg rekbaar wat resulteert in pijn met name aan de binnenzijde van de hiel bij de aanhechting van de pees. Indien men langer loopt verbeterd dit gevoel echter wat men niet opmerkt is dat de pees nog steeds overbelast is, maar omdat men de pezen opwarmt zijn deze rekbaarder, hetgeen even minder pijn veroorzaakt
  • Pijn in de hiel: Met name na langdurige belasting. Vlakbij de aanhechting zit ook een slijmbeurs, deze kan soms mede geïrriteerd raken.
  • Problemen bij lang stilstaan:  Dit kan, maar kan mede ook door de slijmbeurs zijn die mede geïrriteerd kan raken.
  • Strak gevoel aan de pees: het peesblad kan strak aanvoelen onder de voet. Zeker bij het buigen van de bal van de voet door bijvoorbeeld op de tenen te staan. Soms kunnen de achillespees en kuit ook strak gespannen aanvoelen.
  • Hielpijn bij autorijden: Door verkeerde houding op pedalen en met name het indrukken van pedalen met de bal van de voet tezamen met druk op de hiel kan zelf een autorit vervelend worden.
  • Niet heel goed te lokaliseren pijn: In sommige gevallen kan de hielpijn ook naar de buitenzijde, voorzijde of achterzijde uitstralen. Vaak is ook dit gevoel een teken dat de nabij gelegen slijmbeurs mede geïrriteerd is.

Behandeling door een podotherapeut

Bij de podotherapeut zal begonnen worden met een onderzoek naar de klachten. Afhankelijk van hoe de houding van je voeten is zal hij of zij er voor kiezen om te steunzolen te maken of te tapen en rekoefeningen te geven. Vaak wordt er gestart met een combinatie van bovenstaande.

Alternatieve behandeling

Ook kan de podotherapeut er voor kiezen de behandeling samen te starten met een fysiotherapeut welke shockwavetherapie toepast. Indien er onvoldoende resultaat blijft kan er eventueel worden gekozen om ontstekingsremmende medicatie middels ontstekingsremmers toe te passen of een ontstekingsremmende injectie te geven met cortison. In hevige gevallen kan er door de orthopedie wel eens worden gekozen om de voet in te gipsen om zo absolute rust te geven.

 

 

Share This