Bij een Tailorsbunion groeit de kleine teen door een vergroeiing scheef naar binnen over de andere tenen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de buitenkant van de voet. Deze knobbel wordt ook wel een “bunionette” genoemd en kan erg pijnlijk zijn.

Symptomen:

Wat zijn de symptomen van een tailorsbunion?

  • De kleine teen staat scheef ten opzichte van de andere tenen waardoor een bobbel (bunionette) ontstaat aan de buitenkant van de voet.
  • Er treedt vaak pijn op bij het aangetaste gewricht, aan de buitenkant van de voet.
  • De huid is vaak ook rood en gezwollen.
  • De voeten raken snel vermoeid.
  • Doordat het gewricht naar buiten groeit past de voet vaak niet goed in de schoenen en kan huidirritatie of zelfs een slijmbeursontsteking optreden.

Behandeling door een podotherapeut

Bij de podotherapeut zal begonnen worden met een onderzoek naar de klachten. Afhankelijk van hoe de houding van je voeten is zal hij of zij er voor kiezen om te steunzolen te maken en zal hij of zij een schoenadvies uitbrengen. Eveneens kan de podotherapeut vilttherapie toepassen om de druk op de teen te verlagen. Hiermee kan de scheefgroei van de grote teen worden verminderd en klachten worden voorkomen. Tevens beschikt de podotherapeut over een knobbel tang waarmee de schoen lokaal kan worden uitgeknobbeld om de druk op de kleine teen te verminderen.

Alternatieve behandeling

Indien advies, zolen en correcties aan normaal confectieschoeisel niet helpt kan eventueel een orthopedische schoen uitkomst bieden. Indien men graag ziet dat de knobbel wordt rechtgezet kan een operatieve ingreep voorgesteld worden.

 

 

Podotherapie van der Nat