Wat is het verschil tussen een eeltpit, likdoorn of eksteroog?  Simpel antwoord: er is geen verschil, het wordt in de volksmond alleen anders genoemd. Uiteraard moeten we deze groep niet verwarren met een wrat, dit is iets anders.

Bij een eeltpit is er sprake van een forse ophoping van eelt. Dit eelt ontstaat door hoge druk en wrijvingsklachten op de huid. De druk en schuring op de huid zorgen ervoor dat de huid zich wil beschermen. Hierdoor ontstaat een kleine ophoping van eelt. Doordat de druk op de huid hierdoor nog meer toeneemt. Doordat dit proces met een speldenprik aan eelt begint en naarmate de schuring blijft zich verder verspreid groeit het eelt als een soort kegel uit. Doordat we op onze voeten staan drukt het beginsel van het eelt (het kleinste puntje) in onze gezonde huid.

Symptomen:

Wat zijn de symptomen van eeltpitten?

  • Drukpijn op eeltpit locaties. (bovenzijde tenen, teentoppen, tussen de tenen, onder de bal van de voet)
  • Gevoel alsof we soms in glasscherven staan.
  • Gewrichtskapsel ontstekingen.
  • De voeten raken snel vermoeid.
  • Puntbloedingen door hoge druk op de huid
  • Niet graag meer op blote voeten willen lopen

Behandeling door een podotherapeut

Bij de podotherapeut zal begonnen worden met een onderzoek naar de klachten. Afhankelijk van hoe de houding van je voeten is zal hij of zij er voor kiezen om te steunzolen te maken of een druk ontlastend teenstukje (orthese) vervaardigen. Eveneens kan de podotherapeut vilttherapie toepassen om de druk op de tenen of bal van de voet te verlagen. Eveneens zal de podotherapeut de likdoorns verwijderen.

Alternatieve behandeling

Indien er niet wordt ingegrepen om de oorzaak van de druk weg te nemen middels zolen of een orthese of vilttherapie zal frequente behandeling bij een pedicure plaatsvinden. Hierdoor zal de druk tijdelijk worden verminderd en kunnen klachten soms weken wegblijven. Herhaling is vaak wel noodzakelijk om klachten voor te blijven.

 

 

Podotherapie van der Nat