Wat is Mortonse neuralgie

Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd . Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentjes. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan hij opzwellen waardoor de kans groter wordt om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. Het probleem ontstaat vaak op deze plek omdat hier twee zenuwbanen samen komen. Waar deze twee zenuwen samenkomen, is de zenuw dikker in doorsnede dan de andere zenuwen die naar de tenen gaan.

Symptomen:

De symptomen in de beginstadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn in de tenen en/of tintelingen of een doof gevoel. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijn perioden steeds sneller en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuw verdikkingen zo dik worden dat het onmogelijk wordt om schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.

Behandeling door een podotherapeut

Bij de podotherapeut zal begonnen worden met een onderzoek naar de klachten. Afhankelijk van hoe de houding van je voeten is zal hij of zij er voor kiezen om te steunzolen te maken of een orthese (teenstukje).

Alternatieve behandeling

Indien er onvoldoende resultaat blijft kan er eventueel worden gekozen om ontstekingsremmende injectie te geven met cortison. In het slechtste geval kan een operatieve ingreep worden geadviseerd.

 

 

Podotherapie van der Nat