Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig voor de podotherapeut?

Per 1 januari 2012 is podotherapie vrij toegankelijk (wettelijke regelgeving) en is een verwijzing van arts of specialist in principe niet meer nodig. Voor deze DTP (Directie Toegankelijkheid Podotherapie) zijn echter uitzonderingen waarbij wel een verwijzing noodzakelijk is. Als de patiënt geen verwijzing heeft, dan is de podotherapeut wettelijk verplicht om een vragenlijst af te nemen. Hieruit zal blijken of u toch een verwijzing nodig heeft. Klik op vragenlijst podotherapie en volg de aanwijzigingen om voor u zelf te bepalen of u een verwijzing nodig heeft.

Wordt podotherapie vergoed?

De vergoedingen zijn per verzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk, echter alleen vanuit de aanvullende verzekeringen. U kunt dit nakijken in uw polis, navragen bij uw verzekeraar of voor een overzicht kijken bij vergoedingen.

Wat zijn de kosten?

De kosten verschillen per behandeling. Bij uw eerste bezoek wordt u uitgebreid geïnformeerd over de kosten. Wilt u per onderdeel bekijken wat de kosten zijn dan kunt u kijken bij de tarieven pagina.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut, podoloog, podoposturaaltherapeut en podokinesioloog?

Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut is gegarandeerd in het bezit van een HBO- bachelordegree verkregen na het volgen van een 4 jarige HBO opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd wat betekend dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Echter, het kan ook voorkomen dat iemand die in een schoenwinkel werkt, zonder veel kennis zich podoloog noemt.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een pedicure?

Een pedicure is een voetverzorger en onderhoudt de conditie van uw voeten. Voor het verwijderen van eelt of likdoorns, verzorging van schimmelnagels etc. gaat u naar de pedicure. Een podotherapeut is een behandelaar die de oorzaken en/of gevolgen van uw klachten behandelt en hij/zij kan uw voeten onderhouden bij risicovolle situaties, bijvoorbeeld wanneer uw gevoel sterk verminderd is (polyneuropathie) en/of wanneer de doorbloeding in uw voeten sterk is afgenomen (angiopathie). Alleen wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. In het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden. Indien nodig, kan ik u aanbevelingen doen over pedicures waarmee ik samenwerk.

Hoe lang moet ik op de zolen blijven lopen?

Dit ligt aan de oorzaak van de klacht. Is dit een afwijkende voetstand, dan zal een correctieve zool in de meeste gevallen nodig blijven. Is de oorzaak bijvoorbeeld een overbelasting van een bepaalde structuur, dan is de zooltherapie nodig totdat de klacht niet meer aanwezig is. De meeste mensen kiezen er echter blijvend voor om de zolen te blijven dragen omdat de klachten minder snel terugkeren.

Bent u lid van een beroepsvereniging?

Podotherapie van der Nat is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Daarnaast is Podotherapie van der Nat geregistreerd bij het Kwaliteitsregister voor Parmedici.

Mijn kind zakt erg door met zijn voeten, wat moet ik doen?

Het is normaal dat een kind tot de leeftijd van 6 jaar een ‘doorgezakte’ voet heeft. Als uw zoon of dochter echter pijnklachten heeft, vaak struikelt of valt of motorisch trager is dan leeftijdgenoten, dan is een bezoek aan de podotherapeut aan te raden. Podotherapie van der Nat is gespecialiseerd in de kindervoet en heeft een ruime ervaring in de behandeling van diverse voetproblemen bij kinderen. Hierbij wordt indien nodig samengewerkt met consultatiearts, cesartherapeut, kinderarts en kinderorthopeed.

Wat is de levensduur van een podotherapeutische zool?

Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen 1 tot 2 jaar mee. Bij de jaarlijkse controle wordt o.a. de toestand van uw zolen beoordeeld en meestal zal de bovenlaag vervangen moeten worden. De levensduur van de zolen is uiteraard sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omstandigheden waaronder u ze gebruikt. Ook de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur.

Wat moet ik meenemen bij mijn eerste bezoek?
Werkt u met een CAD/CAM systeem?

Ja, ik werk met een geavanceerd CAD/CAM-systeem. Dit houdt in dat het gehele proces van meten en vervaardigen van podotherapeutische zolen, gedigitaliseerd en geautomatiseerd is. Hierdoor kan er veel nauwkeuriger, maar ook sneller worden gewerkt. Uw zolen zijn binnen 2  weken klaar. Het bijbestellen van een extra paar zolen kan met dit systeem gemakkelijker.

Heeft u interesse in onze diensten?

Podotherapie van der Nat